"Novolajn" odlazi iz Srbije

Bez autora
Jun 19 2011

Povlačimo kapital iz Srbije, jer nam ovde nisu zaštićena prava kao stranom ulagaču, najavio je Dušan Plut, prvi čovek slovenačkog „Novolajna“, kompanije koja je većinski vlasnik preduzeća za špediciju i transport „Tranšped - Beograd“. „Novolajn“ će uskoro iz „Tranšpeda“ izvući kapital od oko 11 miliona evra. Sudski postupci traju godinama, a toliko vremena je potrebno i za dobijanje raznoraznih dozvola. Ispoštovali su sve zakone u Srbiji, kao i socijalni program prilikom privatizacije „Tranšpeda“. Naneta im je velika šteta i ukoliko sudski postupci ne budu rešeni potražiće pravdu i pred međunarodnim sudom u Strazburu. Nailaze samo na prepreke, a država nije ništa preuzela da ih zaštiti. Ne osećaju se više dobrodošlim u Srbiji. Ljubljanski „Novolajn“ je 2005. godine postao vlasnik „Tranšpeda“. Njihovo poslovanje, međutim, ugrozilo je osnivanje konkurentskog preduzeća „Tranšped pro tim“, koje je preuzelo 200 radnika.

"Novolajn" odlazi iz SrbijePovlačimo kapital iz Srbije, jer nam ovde nisu zaštićena prava kao stranom ulagaču, najavio je Dušan Plut, prvi čovek slovenačkog „Novolajna“, kompanije koja je većinski vlasnik preduzeća za špediciju i transport „Tranšped - Beograd“.

Prema njegovim rečima, „Novolajn“ će uskoro iz „Tranšpeda“ izvući kapital od oko 11 miliona evra.

- Sudski postupci traju godinama, a toliko vremena je potrebno i za dobijanje raznoraznih dozvola - kaže Plut.

- Ispoštovali smo sve zakone u Srbiji, kao i socijalni program prilikom privatizacije „Tranšpeda“. Naneta nam je velika šteta i ukoliko sudski postupci ne budu rešeni potražićemo pravdu i pred međunarodnim sudom u Strazburu. Nailazimo samo na prepreke, a država nije ništa preuzela da nas zaštiti. Ne osećamo se više dobrodošlim u Srbiji.

Ljubljanski „Novolajn“ je 2005. godine postao vlasnik „Tranšpeda“. Njihovo poslovanje, međutim, ugrozilo je osnivanje konkurentskog preduzeća „Tranšped pro tim“, koje je preuzelo 200 radnika.

- Sada „Tranšped“ zapošljava deset radnika - rekao je Plut.

- Preuzeli su radnike, menadžment, ali i oko 3.000 komitenata. Nezakonitom i neovlašćenom upotrebom imena „Tranšped“, u zabludi su bili i komitenti i poslovni partneri. U Srbiji ne postoji odgovarajući ambijent za strane investicije i ne poštuje se pravni poredak.

U Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza tvrde da dosad nisu imali iskustva sa investitorima koji su nezadovoljni uslovima rada i poštovanjem prava u Srbiji.

Centar u Vrčinu

Ljubljanski „Novolajn“ neće graditi logistički centar u Vrčinu. Slovenci su odustali od ovog posla, čija je vrednost procenjena na 24 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik